Wednesday, August 30, 2006

Beguk

Assalamualaikum...

Anda pernah kena beguk? Saya pernah, semasa di sekolah rendah dulu. Yang buatkan saya tergerak nak cerita ni sebab si Husna pun terkena beguk. Asalnya, pagi Selasa semalam dia mengadu sakit bawah bawah telinga, saya terfikir jangkitan kuman dalam telinga dia ke. Tapi saya suruh dia ke sekolah juga. Balik petang tu, dia demam panas. Tengah malam tadi, dia mengadu sakit tempat yang sama, saya letakkan minyak angin herba saja dan berikan dia ubat demam sebab panas semula badannya. Pagi ni, ingatkan nak kejutkan dia ke sekolah, tapi, bila saya checked telinga dia, saya perasan mula bengkak area pipinya. Saya terfikir, takkan beguk kot. Lebih kurang 7.30 pagi ni, saya called cikgu kelasnya dan beritahu perihal Husna. Terus cikgunya cakap mungkin itu beguk sebab kat sekolah tu sekarang tengah musim beguk berjangkit2. Rupanya 2 orang classmates Husna dah kena beguk dalam minggu-minggu lepas. Sekarang ni, bertambah bengkak pipinya. Sian pula dia mengadu kesakitan masa mengunyah sarapannya tadi. Ni tunggu ayahnya balik nak bawa dia ke klinik. Cikgunya beritahu tadi, sekurang-kurangnya seminggu kena beguk tu, itupun kalau tak berjangkit sebelah lagi. Hmm...moga2 Husna kena sebelah ajelah. Oh ya, selain drp nila dan kapur, anda tahu cara lain untuk menyusutkan bengkak beguk tu?

Esok cuti MERDEKA...ada ke yang rajin p tengok perarakan tu? Saya memang seumur hidup tak pernah pergi tengok. Dah kawin ni pun tak pernah pergi. Rasa tak sanggup nak mengharung kesesakan dan kepanasan dalam beramai2 tu sambil membawa anak-anak ribena saya ni. Takut terlepas mereka daripada pandangan. Satu hal nak mencari mereka pula. Eh, anda fikir, kita dah merdeka sepenuhnya ke? SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN.

33 comments:

Sherin Almashor said...

La, kesian Husna. Sakit la beguk ni. Sherin tak pernah kena but adik bongsu dulu kena masa sekolah. Sakit bila nak buka mulut, makan, cakap. Kesian Husna... Take care Husna. *hugs*
Dulu orang kata kalau kena beguk pantang tengok cermin. Kenapa ye?

atok said...

ada kesinambungan antara tajuk kali ini dan yang lepas. beguk dan benut. huh!

pernah kena beguk jugak masa kecil-kecil dulu. mak tampal nila dan kapur. 2 hari saja dah baik.

tak pernah pegi tengok perarakan. tapi pernah berarak sama-sama masa sekolah dulu. terpaksa.

pantang sakit beguk jangan tengok cermin mungkin kerana takut terkejut tengok rupa sendiri. huh!

Syikin said...

Sherin: Thanks for the hugs :D.
eh..saya baru tau ada pantang org tua2 jgn tengok cermin time beguk ni..

atok: hehe..itulah perasan gak mcm ada kesinambungan "b" tu..

mmg kalau beguk tu teruk, besar bengkaknya..

aidura sofiee said...

negara kita jek yg merdeka tapi hakikatnya diri kita ni masih tak merdeka lagi...

masih lagi berasa tak selamat dan masih lagi berada dalam ketakutan.

takut kena ragut, takut kena samun, takut kena bunuh, takut kena rogol dan bermacam-macam lagi rasa takut.

selain dari itu, minda kita juga masih belum bebas dari belenggu penjajah.

begitu juga dgn budaya dan identiti bangsa kita yg masih hanyut dilanda arus penjajah!

jadi, sejauh mana merdekanya diri kita ini? tepuk dada, tanya selera.

marlinabaharom said...

semoga husna cepat sembuh. esok tak kemana.. nak bawa rizq pergi swimming pool ajer! selalu sangat tanya....

RaFFLeSiA MeRaH said...

me pun doakan husna cepat sembuh, takper, bwk gi klinik jerk kalau x baik lagi, memang biasa nila la org letak kat beguk tu...tapi me x penah kena lagi...

alinlai said...

hmmm nila + kapur? dah kaler biru la tengkuk husna skrg ni? pernah ikut perarakan merdeka masa sekolah-sekolah...nak pi tgk perbarisan tu sori la ramai sangat orang tak sanggup :)

Izhal said...

kalau ke doktor mungkin dia bagi suntikan... kesian pula Husna... get well soon ne... AMIN...

Syikin said...

Aidura: kata2 awak mmg betul tu..

MB:thanks for the doa. wah..bestlah Rizq dpt selam selam :D

RM: thanks for the doa. insyaAllah, nak bawak p klinik gak ni.

Alinlai: lum lagi berkaler, sbb nila dah abih.tunggu ayahnya p beli.

Izhal: thanks for the doa

ibuVouge said...

syikin..petua nila tu betul
dlm CVT(color vibration therapy) pun syorkan mcm tu.
IV tak ingat la secara detail..tapi InsyaALLAH jadi..
ps: penyakit ni berjangkit..nt abis satu famili..

kunci said...

teringat kena beguk masa kecik-kecik dulu. **aiseh nostalgia

Syikin said...

iv: part berjangkit yg risau tu sbb anak2 kecik lagikan..

kunci: hehehe..tak pelah dah jadi nostalgia, yg penting dah besor ni tak kena dah.

MAMARISYIA said...

sian nyer Husna...MR cuma tau nila ngan cuka dicampur pastu sapu kat pipi yang terkena beguk tu...pasal adik MR yang bongsu selalu kena dulu!!

onde said...

sian husna kena beguk..
tak faham camaner beguk ni boleh berjangkit...is it the saliva?

agaknya itulah satu2nya petua utk menghilangkan beguk..nila dan kapur.

about merdeka, saya teringin sangat nak financial freedom, mudah2an Allah kabulkan secepat mungkin...

take care husna dan ibu.

Syikin said...

MR: la..boleh selalu kena ke? ingatkan seumur hidup sekali..

Onde: tak taulah camner blh berjangkit tu..moga harapan Onde tu tercapai. amin..thanks.

ustazmuda said...

Assalamualaikuim...

Lama tak bertandang blog kengkawan... pekabo semua...

Tq

simah said...

selamat hari kemerdekaan utk awak syikin..
kesian husna..smoga dia akan cepat sembuh

blackpurple said...

Pernah kena masa sekolah rendah dulu. Kengkawan kutuk incredible hulk bengkak kat leher...hehehe..

Merdekakan hati, jiwa dan minda juga....

Syikin said...

UstazMuda:
Wa'alaikumsalam. selamat datang.terima kasih tinggalkan jejak

Simah: samalah ngan awak. thanks for the doa

BP: alahai..siannya kena gelar incredible hulk..apapun semuanya dlam kenangan..

NBK466 said...

Esok mem nak MERDEKAkan duit dlm bank gi beli dinning table tuk raya..advance bonus bulan 10 nanti..he..he..he..

Sastri said...

penah kena beberapa tahun yg lepas... mmg mak suruh letak nila... lagipun masa tu nak kena p kursus... masa kat rumah, dia kepal2kan nasi yg panas, pastu golek2 kan bahagian kena beguk tu... masa kursus, mmg letak nila jer... alhamdulillah susut... moga2 Husna cepat sembuh...

angah said...

cakap pasal merdeka, saya macam takde perasaan jer, sebab besok kena bertugas kat bilik gerakan huhuhuhu

Azwa said...

anak2 azwa pong dah kena beguk, tapi tak ingat ler plak camno treatment tradisional yang azwa buat..guna nila dan kapur jugak kot..

esok merdeka nak dok lepak kat rumah ngan famili, maleh nak gi jenjalan..

Mama Sarah said...

Kesian husna. harapnya dia sabar. dah dapat ubat doktor?

zino said...

beguk ke benguk.. tempat zino panggil benguk hehe..

benda ni berjangkit.. dan agak bahaya jugak kepada org lelaki.. kena quarentin tu ..

Syikin said...

nbk: duit sapo tu? heheh...

sastri: gitu pengalaman sastri..thanks for the doa

angah: ala, tak bestnya..tp demi tugas nak wat camner..

azwa: samalah ngan kami tak jenjalan rasanya ngan keadaan husna camtu

MS: ubat demam tu ada, tp nak p klinik gak..malam nanti. so far keadaan husna ok..wlwpun dia rasa sakit mengunyah makanan..td buat bubur nasi utk dia..

zino: ha ah, saya pun terkonfius jap..mmg Husna tak ke skolah..tp kat rmh nilah risau, takut adik2nya terjangkit.

Shami said...

Syikin, salam merdeka.....tak per sabar, anak2 sakit memang risau, semoga husna sihat lepas jumpa doktor...amin

Syikin saya start pergi tengok perarakan hari merdeka masa humaidi umur 4 bulan, kat dataran, dan beberapa kali selepas tu, cuma mimi jer belum pernah bawa lagi..he..he tahun ni deper buat sarawak, husb pergi sarawak tujuan tu ler...wakil kementerian sains...he..he ..he kalau kita datang awal, dan cari tempat yang baik ok tak sesak, selalu saya duduk depan selepas pentas VIP best, anak2 lagi best, orang sekeliling pun macam semua bagi kerja sama, untuk anak2...best..

P/s bila tengok iklan hari kemerdekaan yg tunjuk ibu bapa bangun awal pagi dan bawa anak2 pergi sambut merdeka....husb pun macam rasa nak buat kenangan untuk anak2 dia...itu pasal ler...he..he

maklang said...

Kat TENGGANU ni nama dia lain. Lupa pulak apa dia.


Selamat Hari Merdeka....

Zakiah said...

saya pun tak pernah pegi..dulu ingat kalau dah kawin nak pergi juga rasa sekali. Tapi tak sanggup nak berasak. Tak koser u...

macam macam yer penyakit anak anak.Kalau dah skolah ituler mesti jangkit sana sini. Bawak banyak bersabar akak.

selamat hari merdeka. Saya kat sini sambut merdeka buat kuih lapis ajer :))

zino said...

yg penting jangan jangkit kat abah dia .. bahaya tu..

ontahsapo said...

beguk atau bengkak beruk...!! nak makan pun sakit ni...

mfaizalzul said...

haii..berminat tak exchange link ngan mfaizalzul.blogspot.com??

Anonymous said...

Berapa anak Syikin kena beguk tu? Saya baru perasan pipi anak saya bengkak, may be beguk. Memang guna nila ke sebagai ubatnya?