Friday, May 26, 2006

Minggu santan

Tengahari jumaat tadi, saya merebus seperiuk sederhana besar labu kuning. Nak masak lemak cili api labu kuning ni. Pas tu goreng ikan kembung. Hmm, mesti berselera makan. Sendiri perasan tak pelah. Tapi, bila saya tengok banyak pulak labu yang dah direbus ni. Saya putuskan separuh buat masak lemak cili api dan separuh lagi buat pengat. Terus saya jerang dua2 masakan ni atas dapur serentak. Hihi, tengahari2 dah masak pengat. Duk tengah menjerang dua2 masakan ni baru saya teringat...ayoyo...minggu ni berapa banyak dah masakan bersantan saya buat? Minggu ni aje saya masak lemak cili api kacang panjang campur udang kertas. Saya buat bubur durian. Ya puan2 dan tuan2, suami saya beli lagi durian dan syukur tak de terkena cam ari tu (entri dughiyan). Saya masak kari ikan bawal. Dan hari ni aje dua masakan bersantan saya buat. Adus..berapa banyak kolestrol daaa... Eh, tapi pada peket serbuk santan company X menyatakan ia bebas kolestrol. Hmm..tak pe, tapi kalau den kono heart attack tibo2, mau den saman company X tu, cakap tak serupa bikin. Ahaks. Mengada2lah tu, sapa suruh makan makanan bersantan kerap? sendiri cari pasalkan...tapikan lagi best sbnrnya masakan bersantan tu pior drp kelapa parut, bukan kilang mari dalam bentuk serbuk. Tapi dek kerana rumah sey ni agak jauh drp kodai dan selalu tiba2 keinginan nak masak lomak cili api dan buek bubur datang tibo2, mako eyy baiklah sey boli yang berpeket siap-siap. Buek stok kato orang. Haha..sey bab makan memang kalah, sobab sey ni suko makan, nak buek camno. Tapi sey pastikan sey bukan hidup untuk makan, tapi sey makan untuk mengonyangkan (mengenyangkan) porut.

Cuti sekolah ni dah ada 3 jemputan kawin. Dua di Selangor dan 1 di Terengganu. Rasanya yang jauh tu tak pergilah. Agenda lain? Jalan-jalan cari makan? Tiada lagi setakat ni. So, kepada yang bercuti dan berjalan, yang pergi umrah terutama Zar, moga perjalanan kalian diberkati Allah.

23 comments:

KAMATO said...

sedapnya pengat labu tu, tengah selra makan jangan tahan-tahan.. tapi kolestrol pun kene tenguk juga hehe..

Kaklong Syikin said...

kamato: itulah, semua nak kena jaga.la ni senang jer penyakit mai, tak kira muda atau tua.

Shami said...

Syikin: cam samer jer menu awak ngan sayer tu....he..he..he

Literature Sushi said...

Kecur...

Ella said...

syikin, klu pasal santan segera nie plg best ayam brand ler kot... kat sini mmg brand tu ler ella guna walaupun reganya mahal compare ngan yg lain....

dah terbiasa pkai santan camtu balik nti mmg kena stokkan jg ler.... senang kan tetiba nk mask...

Anonymous said...

ekau ni mmg kuek botul mkn la. asik mkn lomak yo. camno tak kono sakit2 badan. hehe...

Kaklong Syikin said...

shami: hehe..samalah telepati kita

raeidzal:nanti suruhlah org rumah masak

ella: betul,la ni saya rasa simpan santan peket lebih convenient la

atok: heheeh..kalau ada suami sey tu mmg rajin masak lah, kalau tak tu,simple yooo...

Izhal said...

wah beli lagi durian... heheh... sini pun dah musim durian... tiap kali musim tak pernah beli pun sebab kalo beli kat sini rasa macam kena tipu je...
santan ori pun tarak sini... masak apa2 pakai susu... sodap gak...
sapa Zar? selamat menunaikan umrah Zar...

Hot Mama said...

mujur Syikin tak letak gambor pengat labu or pengat durian tuu.. nanit sure HM nak makan jugak... Kita nie iman tak kuat bab makan nie.. hhahaha
Tapi baca Syikin tulis nie pun, dah terasa kat lidah.. heheh

Kaklong Syikin said...

Izhal: alahai..cubalah beli sebijik buat rasa, kalau tak sedap jadikan tempoyak :)

HM: hehe..sbonar eyy den dah tangkap gambar pengat durian tu, tp tak pandai nak pindahkan drp handy cam ke komputer, sifu lum ajar lagi..dia sibuk banget tu.

rasalah sikit HM..nanti kempunan :)

Kaklong Syikin said...

izhal, Zar tu zareda..salah sorang bloggers. ada kat link bloggers saya ni

simah said...

syikin letak la gambar labu tu skit.. semua dah terliur ni..alang alang nak terliurkan orang...buat la full effect skit hehehe..

pengat buat mcm mana?

Anonymous said...

k.shikin...sedapnya masak lemak dan pengat labu tue...klu org kelantan pengat labu suka mkn dgn pulut...dan klu kenduri kat kelantan antara salah satu menu wajib ialah sira labu...sedappp...akak cuba lah buat...
Bie pun mkn tempoyak...

Kaklong Syikin said...

simah: hehee..nak taruk, tp masalahnya belum lagi belajar pindahkan gambar drp handy cam ke komputer, sifu saya sibuk sangat. nanti ya..

oh..dlm blog masakan saya ada cara buat pengat tu. sonang baitu: http://masakansyikin.blogspot.com

bie: mintak sira labu :)...

Anonymous said...

akak kena dtg rumah lah...semua pun bie bolh masakkan....hehehe...mcm pandai sgt masak...hari nie tak masak lemak lg?

Kaklong Syikin said...

bie: hehe..tak masak. kena slow down. ari ni akak off masak.cik abe beli makanan luar.

..akak nak minta resepi sbnrnya, tp tercakap mintak sira labu adeii..blh tak?

kasutVINCCI said...

wah..minggu santan katanya. Asal suami berselera tak kisah lah kak. Tapi kolestrol kena jaga tau.;)
Hmm..awat musim cuti skolah kali ni kv takdak terima jemputan org kawin. Kalau tak, sampai tak terpenuh undangan. Hiks

Kaklong Syikin said...

kv: itulah, santan santan juga, kolestrol kena amik kira :)

Alinlai said...

yummy...sedapnya masak lemak labu + ikan goreng + sambal belacan lagi isk isk kecur air liur :) bak sepinggan ke ke ke...

Kaklong Syikin said...

alinlai:meh lah singgah sini :)

Zareda Norman said...

masak lemak labu memang bes, campur ikan bilis aje pun sedap. Zar kat sini guna santan kelapa, maklumlah dekat ngan pasar borong. Santan memang murah sekilo RM2.80 jer. Selalu zar beli setengah kilo, itupun kengkadang seminggu tak habis lagi. Frozenkan dalam fridge.

Thanks syikin & izhal, semoga dipermudahkan perjalanan zar nanti. Tahu tak sebelum berangkat ni teringin nak makan asam pedas plak.. hehehe

Angah said...

santan yang paket tu mmg boleh dinyahkolesterolkan tapi kandungan lemaknya tetap tinggi.. tu yang menyumbang kegemukan tuh..

Kaklong Syikin said...

zareda: oh, masaklah asam pedas tu, takut nanti teringat2 kat sana :), eh mcm org mengidam pulak ;)

angah: oh..baru saya tau